úterý 5. prosince 2017

Dvě osmičky v okolí Bechyně

V neděli si potřebuji vyčistit hlavu a volba padá na Jiskru a Židárnu. V hlavě už mám delší dobu Pumu 8B od bráchy, dosud nezopakovatelný kousek. Vždycky jsem k němu měl úctu, protože vím jak to tehdy brácha drtil, ale uzrál čas to zkusit.

Po lehkém začátku následuje těžký stisk, přískok do malého bočáku, pak je třeba dát dobře nohy a pravou nátahnout na hranu, tady ještě není vyhráno - nohy musí držet ve stropě, protože vývlav je ultimátní. Po půl hoďce se mi daří zkrokovat. Na řadu přichází pokusy, pokaždé je ale něco špatně: jednou uklouzne noha, jindy slabost ve stisku nebo kroku do hrany. Po hodině mi najednou lupne v levém koleni. A sakra, říkám si. Naštěstí to nebolí a můžu zkoušet dál, ale patu musím změnit na vklíněnou špičku. Touha boulder vylézt je ale velká a po asi dvou hodinách mi sice vypadnou nohy, ale nějak se ve stropě přibrzdím a vývlav udržím - sám tomu nevěřím - pak ještě shyb do lišty a konec v díře. Radost jak blázen, po sedmi letech druhé opakování této ultimátní střechy.

Spěchám ještě na Jiskru, tady mám v plánu Mr. Frosty 8A/A+.  Za chvíli mám zkrokováno a asi po třech pokusech se mi boulder podaří přelézt. Hned se dám do prodloužení, to tomu přidává pravou šťávu. Pokaždé se dostávám do skokového madla z Waldemara, ale chyt je trochu vlhký a ztrácím maglajz a pumpu na následný skok. Hezký boulder, ale už jsem hodně vyházenej po Pumě, tak příště...


On Sunday I need to clear my head a bit so I decide to go to Jiskra and Židárna. I plan to try Puma 8B by my brother, a boulder unrepeated so far. I haven't dared to do this one yet because I was well aware of how Martin was struggling to finish it then, but now the time has come to give it a shot.

After quite an easy start there is a hard grip, a jump to a small side-pull, then one needs to put the feet right and spread the right leg to the edge, but that's not all: you must keep the feet in the ceiling which is very tricky. After half an hour I'm done with the moves and start to climb the whole boulder at once. But with every attempt something goes wrong - my foot slips, I can't grip a hold properly or do the move to the edge. After an hour I feel a crack in my left knee. Fortunately, it doesn't hurt much and I can still climb, but I have to use a toe instead of a heel. However, my desire to finish this boulder is huge. After two hours of trying I drop my legs but somehow I manage to slow down and hold on to the ceiling anyway - I can't believe it - and then I pull up to the top hole. I'm drunk with happiness, after 7 years there is the second finish of this ultimate roof.

I hurry to Jiskra where I want to do Mr. Frosty 8A/A+. In a minute I figure out the moves and finish after three attempts. So I go for the prolonged version which makes it a real challenge. I always reach the bucket from Waldemar but the hold is a bit moist and I loose the chalk and energy for the subsequent jump. A good one, but I'm pretty mashed after climbing Puma, so maybe the next time...

1 komentář: